Κύμα λουκέτων σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Κύμα λουκέτων σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 14951/14.04.2011

Προς Υπουργό:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

 

Τη στιγμή που ο Υπουργός Οικονομικών θεωρεί, ότι το αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας αντιστρέφεται και η οικονομία ανακάμπτει, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Τα στοιχεία τρομάζουν και δημιουργούν προβληματισμό. Σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, περισσότερες από 600 επιχειρήσεις διαγράφηκαν μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2011 από τα μητρώα του Επιμελητηρίου, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, ο αριθμός των διαγραφών ήταν αυξημένος κατά 54,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.

Η αιτία διαγραφής για τις περισσότερες επιχειρήσεις ήταν η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθαν,  με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορες και να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, την οποία δεν αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση ενίσχυσή τους, καθώς το μέλλον της βιοτεχνίας είναι δυσοίωνο. Η Κυβέρνηση αρκείται σε εξαγγελίες, οι οποίες δεν έχουν αποτέλεσμα, αντιθέτως επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να προωθηθεί ένα σχέδιο δράσης για την ανάκαμψη και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου